MASSIV

Vinterlykke
Vinterlykke Foto: DNT

Bli med på første og andre etappe av den fantastiske langturen MASSIV fra Sota Sæter til Haukeliseter. Turen arrangeres for første gang til påsken.

Dato: 17. mars 2016 til 22. mars 2016.

"MASSIV - Breheimen/Jotunheimen" er etappe I og II av fire etapper for å gjennomføre ruta "MASSIV". Vi sklir gjennom ville Breheimen og Jotunheimen. Vel framme på Tyin kan vi være svært fornøyd over å ha gjennomført denne vakre etappen av "MASSIV". De neste årene er det mulig å ta de to neste etappene om man ønsker det. Og selvsagt; Det blir premie til de som har gjennomført hele ruta - alle tre turene.

"MASSIV" er ruta alle vil gå! Ruta starter i Breheimen på Sota Sæter, går sørover og ender opp på Haukeliseter på Hardangervidda. Etter 14 dagers skitur har man gjennomført "MASSIV". Ønsker du å gå hele "MASSIV" på èn tur kan påmelding skje til Hvitserk, som er arrangør av "ekspedisjonen".

Program:

Dag 1: Ankomst Sota Sæter

Oppmøte Oslo Bussterminal og buss til Bismo. Ekstratransport inn til Sota Sæter. Det blir informasjonsmøte om turen i sin helhet og litt mer detaljert om neste dag. I løpet av kvelden nyter vi en deilig middag sammen før vi spente legger oss til å sove. Sekken er selvsagt ferdig pakket for tidlig start neste dag.

Dag 2: Sota Sæter - Nørdstedalseter, ca 24 km

Vi står opp tidlig og nyter av den utrolig gode frokosten på Sota Sæter før vi starter på stigningen mot Fortundalsbreen og videre mot Nørdstedalseter. Lunsjen har vi smurt med oss fra frokostbuffeten. Bakkene opp fra Sota til Fortundalsbreen er de lengste på hele ruta. Ca 860 høydemetre får vi tilbakelagt i dag, men vi går rolig og jevnt slik at ingen går tomme for krefter. På slutten av dagen belønnes vi med litt nedover. Vi spiser middag på Nørdstedalseter før vi legger oss til å sove, fornøyde med å være i gang med MASSIV.

Dag 3: Nørdstedalseter - Sognefjellshytta, ca 20 km

Etter frokost og påfølgende matpakkesmøring, spenner vi på skiene, kaster sekken på ryggen og legger i vei mot Jotunheimen, inn mot de vakre fjellene som strekker seg høyest mot himmelen i Norge. Vi får stigning på denne etappen også, men det er knappe 200 færre av dem i dag. Sognefjellshytta ligger vakkert til midt mellom øst og vest inntil Sognefjellsveien som er Nord-Europas høyeste fjellovergang. Hytta ligger på toppen av Sognefjellet, 1.400 moh.

Dag 4: Sognefjellshytta - Skogadalsbøen, ca 22 km

Dagens etappe går utover, nedover og sørover til Skogadalsbøen som ligger på 831 moh. Og den som har klart å regne på antall høydemetere vi legger "over oss" denne dagen,  forstår at det kan bli en hyggelig dag.

Dag 5: Skogadalsbøen - Fondsbu, ca 22 km

Vi våkner opp øverst i ville Utladalen og vet vi skal bevege oss oppover, østover og innover mellom steile fjelltopper og spennende daler. På Urdadalsbandet (ca 1420 moh) åpner nok et spennede landskap seg for oss. Mellom mektige Uranostinden og Falketind sklir vi videre helt fram til Fondsbu som ligger ved store, hvite Bygdin.  

Dag 6: Fondsbu - Tyin, ca 20 km - hjemreise

Forhåpentligvis har de rukket å bake deilige kanelboller på Fondsbu som vi kan ta med oss i sekken på denne siste etappen på turen. Dagen starter lett om været er fint og vi går noen kilometer i sporene til tråkkebilen. Deretter tar vi av inn på det digre Tyinvannet og får følelesen av at verden står stille. Vannet er så stort at det føles som vi ikke beveger oss i det hele tatt, hyttene på motsatt side kommer "aldri" nærmere. Dårlig sikt og vind på Tyinvannet kan forvandle denne lette etappe til å føles som en polferd. Vi avslutter på Tyinkrysset der vi får buss tilbake via Fagernes til Oslo.

Foto: DNT Oslo og Omegn
Turdato
17. mars 2016 til 22. mars 2016
Vanskelighetsgrad
Krevende
Passer for
Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Nøkkelord
Jotunheimen, Breheimen, Massiv, Dntmassiv
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, DNT Oslo og Omegn
Turområde
Breheimen med Jostedalsbreen (se kart)
Turkode
10816

Skrevet av Jorun Svingen 18. november 2015