Langtur i Femundsmarka fra Tynset til Røros.

Fellestur

Fra dato
15. august 2022 kl. 08:20
Til dato
24. august 2022 kl. 21:26
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Hyttetilhyttetur, Femundsmarka, Voksen, Langtur
Arrangører
Vandregruppa, DNT Oslo og Omegn
Turområde
Femundsmarka (se kart)

"Gå UT i stua og INN i naturen", sa Nils Faarlund under sine sommer og vinterkurs ved Norges Høgfjellskole (Start - Stiftelsen Norges Høgfjellsskole (norgeshogfjellskole.no). Det gjør vi her, INN i villmarka over fjellvidder og gjennom furuskog. Vi går inn i riket til Stor-Hans og Jo-Larsa (Stor-Hans og Jo-Larsa – eneboere i Femundsmarka - Gränslandet (graenslandet.se)). På denne langturen skal vi gjennom Raudsjøheimen med noen av DNT Oslo & Omegn sine minst brukte hytter, over Femunden, inn i Femundsmarka, langs Femunden opp mot Vigelen til Ljøsnåvollen, og så vestover langs Malmvegen (historisk vandrerute i seg selv) til Røros.

Vi bor fortrinnsvis på selvbetjente hytter, men vil tilbringe en natt i luksus på Svukuriset og en natt på Ljøsnåvollen. Ljøsnåvollen er et klenodium i seg selv som seter drevet på gamlemåten uten strøm og innlagt vann. I tillegg vil vi ha en overnatting under litt mer primitive forhold i koie ved Muggsjøene, under åpen himmel eller under tarp. I dette området i Femundsmarka nord for Røa er det mange åpne koier, men vi må alle ha med oss utstur som tilstrekkelig varm sovepose og liggeunderlag.

Dag 1 – 15 aug

 • Tidspunkt og Oppmøte: Mandag 15 august 0820 ved nedgangen til perrongen på Oslo S. Turleder Thomas vil ta imot dere. Evt oppmøte annet sted avtales ved påmelding.
 • Hver enkelt bestiller selv biletter - Tog Oslo S – Tynset, avg 0834, ank 1253 (www.vy.no).
 • Vi går Tynset – Knausen (6 sengeplasser), ca 13 km.

Denne turen er forholdsvis kort. Vi starter direkte fra Tynset stasjon. Knausen er en liten hytte og det blir ikke sengeplass til alle. Siri K. Størrøsten, tilsynet ved Knausen, vil skaffe 2-3 ekstra madrasser. Dvs at det blir soveplass inne til 8-9 i gruppen. Dette forutsetter imidlertid at det ikke er noen andre på Knausen siden det ikke er mulig å bestille alle sengeplassene. De som ikke får sengeplass må sove i sovepose/underlag under tarp evt i svalgang.

Dag 2 – 16 aug

Knausen (6 sengeplasser) – Raudsjødalen (13 sengeplasser), ca 15 km.

Denne turen tar oss inn i Raudsjøheimen til en "bortglemt" hytte man faktisk kan kjøre til sommerstid. Raudsjødalen har også Nord-Europas eldste andelsmeieri (RAUSJØDALEN - GJENNSKAPER EN 165 ÅR GAMMEL OST | TINE SA (mynewsdesk.com)). Turen er ikke så lang men inneholder en oppstigning fra Haugsvangen (ca 550 høydemeter på ca 3 km) opp til skaret mellom Storkletten og Langkletten.

Dag 3 – 17 aug

Raudsjødalen (13 sengeplasser) – Ellefsplass (12 sengeplasser), ca 19 km.

Turen tar oss over Storbekkfatet til Ellefsplass. Ellefsplass er en av DNT Oslo & Omegn sine merkelige hytter. Det er egentlig et bolighus innredet som selvbetjent DNT-hytte, med strøm og innlagt vann 15 m fra en asfaltert vei.

Dag 4 – 18 aug

Ellefsplass (12 sengeplasser) – Sæter (20 sengeplasser), ca 18 km.

Her går vi over Blåkletten og Gråhøgda og kommer ned til gården Sæter i Tufingdalen. En av husene på gården Sæter er en DNT-hytte. Her er det også strøm og innlagt vann.

Dag 5 – 19 aug

 • Sæter (20 sengeplasser) – Svukuriset (betjent, 45 sengeplasser) via Haugen, ca 17 km gange + 45 min båttur.
 • MS Fæmund II Jonasvollen – Haugen med avg 1315 og ankomst 1400 (Rutetider 2021 - MS Fæmund (femund.no)).

Det er ca 7 km fra Sæter til Jonasvollen. Vi rusler i et rolig tempo og tar en rast på Jonasvollen før MS Fæmund II ankommer. MS Fæmund II er en attraksjon i seg selv og vi kan nyte seilasen over til Haugen. Det er tid nok til en liten kaffe m/vaffel eller noe annet å drikke. Båten har trafikkert Femunden siden 1904 (Historien - MS Fæmund (femund.no)). Siden vi MÅ over sjøen har vi gardert oss med båttaxi som reserveløsning (Forside - Jonasvollen Camping). Fra Haugen går vi ca 10 km i skogsterreng opp mot snaufjellet til Svukuriset. De siste 3 km mot Svukuriset skal vi gå motsatt vei i morgen.

Dag 6 – 20 aug

Svukuriset (betjent, 45 sengeplasser) – Røvollen (25 sengeplasser), ca 16 km.

Vi går tilbake til Flata ved foten av Store Svuku 3 km samme vei vi kom dagen før, men nå tar vi til høyre opp mot Falkfangerhøgda, ned til Røvolltjønnan, over Røa og til Røvollen. Mesteparten av turen er snaufjell, men siste delen er grovstammet furuskog og tjern som er så typisk for Femundsmarka.

Dag 7 – 21 aug

Røvollen (25 sengeplasser) – Muggsjølia (koie), ca 12 km.

En kort etappe denne dagen, men etappen er forholdsvis tunggått med mye stein. På turen vil vi gå på en esker fra istiden og gå over snaufjell. Vi må vade over Mugga, men her pleier det å ligge tau ute. Vannstanden varierer med nedbørsmengden og kan være fra livet eller til opp på leggene. Fokus denne dagen er bare å bare være til INNE i villmarka. Ved Muggsjøene ertablerer vi oss i koie(-r), under tarp eller under åpen himmel. Tørrmat tar vi med fra Røvollen. Grunnet fravær av kokemuligheter blir det ikke varm middag denne dagen. Er været godt nok tar vi et bad. Vi planlegger å bruke Muggsjølia og tarp, evt sove under åpen himmel.

Dag 8 – 22 aug

Muggsjølia (koie) – Ljøsnåvollen (betjent, 20 sengeplasser), ca 10 km.

Vi tar en sen start og går en kort tur langs gode stier frem til Ljøsnåvollen. Ljøsnåvollen (Ljøsnåvollen (ut.no)) er en privat sæter som drives på gamlemåten med lokale produkter. Ljøsnåvollen er en seter i drift og har ikke de samme fasilitetene som en betjent DNT-hytte, men er unik i sin stil. Ljøsnåvollen er IKKE som en DNT betjent hytte med alle rettigheter. Det er en seter i drift med overnattingsmuligheter og matservering. Foreløpig har den en maksimal begrensning på 8 personer pr døgn pga COVID-19. Dette vil antagelig endre seg, men om Ljøsnåvollen IKKE endrer dette er reserveløsningen å gå til Fjølburøsta og overnatte der.

Dag 9 – 23 aug

Ljøsnåvollen (betjent, 20 sengeplasser) – Marenvollen (13 sengeplasser), ca 25 km (via Fjølburøsta (12 sengeplasser).

25 km virker langt, men stiene er gode. Normalt tar det 1 t  kortere å gå disse 25 km enn de 22 km fra Røvollen til Ljøsnåvollen. Vi går velkselvis i furuskog og på snaufjell og passerer Svartvika, tømmerrenna ned til Feragen, DNT-hytta Fjølburøsta, opp til Gjetsjøhøgda og forbi Gjetsjøvollan til Marenvollen Vi går her langs Malmveien (Malmveien - Historisk vandrerute). Lunsj og pauser tar vi underveis der det passer, men en pause på sandstranden ved Gjetsjøen er et must.

Dag 10 – 24 aug

 • Gå Marenvollen (13 sengeplasser) – Røros, ca 19 km
 • Tog Røros – Oslo S, avg 1620, ank 2126 (www.vy.no).

Vi går fra Marenvollen til Røros såpass tidlig at vi får tid til å se oss rundt i Røros samt en matbit før togreisen tilbake til Oslo. Utsynet over Røros er fantastisk ned fra Skåkåsfjellet. Vi går ned til stasjonen med flere dagligvareforretninger, håper på fint vær, kjøper mat og sitter ute. Her kan det også kjøpes mat til reisen.

Femundsmarka har noe helt eget ved seg. Noen av dere vil på dette tidspunktet være "smittet" av Femundsmarka og komme tilbake. Helt sikkert! Det finnes ingen vaksine :-) Da er det bare å melde seg inn i Facebookgruppen "Femundsmarkas venner" som er opprettet for håpløse tilfeller, for felles trøst, turidéer, glede og oppdatering på forholdene i marka.

Plasser: 9 deltagere og 3 turledere. 

Hvem egner turen seg for?: Turen egner seg for litt viderekomne deltagere som har erfaring fra friluftsliv. Turen forholdsvis lang i lengde og tid, men er på ingen måte ekstrem.

Pris: Overnatting og mat for på 6 selvbetjente hytter (7 om man inkluderer mat til oppholdet ved Muggsjøene som vi tar vi med fra Røvollen) og 2 betjente hytter. Se Priser — DNT Oslo og Omegn

Påmelding: Påmelding ved å trykke på "Meld deg på!" knappen til høyre på siden.

Avmeldingsfrist: 09 aug 22.

Transport: Den enkelte bestiller tog selv til Tynset og fra Røros. Dette gjelder også billett på MS Fæmund II (for priser , se Din innfallsport til Femundsmarka - MS Fæmund). Vi kommer tilbake til nærmere bestemmelser om gruppebilletter på tog og MS Fæmund II.

Overnatting:

 • Plass på hyttene bestilles av turleder, men betales av hver enkelt deltager på hyttene. Det er begrenset hvor mange senger som kan bestilles slik at det er mulig det ikke blir seng til alle om det er andre på hyttene, men soveplass blir det.

Proviant: 

 • Proviant kan kjøpes fra matlageret på de selvbetjente hyttene.
 • På de selvbetjente hyttene lager vi felles havregrøt (frokost) og middag.
 • Hver og en ordner lunsj selv ifm frokost..
 • På de ubetjente hyttene/koiene/under tarp, så ordner man mat selv (fra matlageret fra hytta i forkant, eller hjemmefra).
 • Full forpleining på Svukuriset og Ljøsnåvollen. 

Betaling av overnatting og proviant:

 • På de selvbetjente hyttene: Betaling skjer via betalingsblankett eller app. Provianten vi bruker til middag og frokost/smurt lunsj deles på anntall deltagere inkl turlederne, og noteres som "middag" og "frokost" med en sum som vil bli oppgitt. Evt ekstra den enkelte vil ha med fra proviantlageret noteres på betalingsblanketten.
 • Betjente hytter: Direkte til de betjente hyttene (Svukuriset og Ljøsnåvollen).
 • Koie ved Muggsjøen koster ingenting.

Utstyr: 

 • God sekk til å bære i
 • Kart og Kompass (valgfritt) (Kart Femunden DNT Turkart 1:100 000)
 • Sovepose og liggeunderlag til utenatt/-netter (turledere tar med tarp)
 • Hodelykt
 • Ren lakenpose og eget rent putevar (sovepose er ikke lov inne i hyttene fordi den kan inneholde skadedyr)
 • Badetøy
 • Solbriller/solkrem
 • Stort stykke aluminiumsfolie til å varme smørbrød på bål
 • Riktig bekledning ut ifra værforholdene. Se gjerne værmelding her: www.yr.no, og pakkeliste her: Pakkeliste for sommerturen (ut.no).

Evakuering: Dette håper turlederne ikke blir aktuelt, men i tilfelle evakuering:

 • Femundsmarka har relativt god mobildekning, men det er områder uten.
 • MS Fæmund II trafikkerer sjøen hver dag til faste anløpssteder.
 • Sjøen har også en liten redningsskøyte fra Redningsselskapet.

Arbeidsfordeling: Det er viktig at alle får lov til å bidra, så vi setter sammen team og har lister for arbeidsoppgavene. Det blir en middagsgjeng, en oppvask etter middag gjeng, en frokostgjeng inkl oppvask og en VVS (varme, vann, sanitær) gjeng. Vi vasker oss ut av de selvbetjente hyttene felles.

Corona og smittevern:

DNT har utarbeidet en egen veileder for aktiviteter, som bygger på myndighetens råd om smittevern. Vi tar hensyn hygiene og til størrelse på grupper, i henhold til gjeldende anbefalinger.
Deltakelse på våre turer forutsetter at du som deltaker er frisk, ikke har symptomer på luftveisinfeksjon og ikke er i karantene. Vi har fokus på god håndhygiene. Turleder/instruktør eller aktivitetsleder har rett til å vise bort deltakere som ikke overholder dette.

Hold deg oppdatert på myndighetenes råd: https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/

Dersom endringer i smittevernregler vil gjøre det umulig å arrangere turen, vil den bli avlyst.

Langtur i Femundsmarka fra Tynset til Røros.

"Gå UT i stua og INN i naturen", sa Nils Faarlund under sine sommer og vinterkurs ved Norges Høgfjellskole (Start - Stiftelsen Norges Høgfjellsskole (norgeshogfjellskole.no). Det gjør vi her, INN i ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

 • Lars Norseth
 • Thomas Misje Mathiisen
 • Astri Jeanette Meen